De ‘groene hypotheek’: slim investeren in je toekomst

Dat je met een duurzame woning bijdraagt aan het milieu en geld bespaart op energiekosten is geen geheim, maar wist je ook dat het verduurzamen van je huis invloed kan hebben op je hypotheek? En dat je misschien zelfs in aanmerking komt voor een ‘groene hypotheek’? In deze blog vertellen we jou waarom verduurzaming een slimme investering in je toekomst is. 

De ‘groene hypotheek’: slim investeren in je toekomst

Waarom is het interessant om je woning te verduurzamen?

Het verduurzamen van je huis is niet langer een hype. Inmiddels is er voldoende bewijs dat deze groene maatregelen veel voordelen met zich meebrengen. De bekendste, en voor veel mensen doorslaggevend, zijn:

  • Lagere energiekosten
  • Waardestijging van de woning
  • Subsidies en belastingvoordeel
  • Toekomstbestendigheid

Het geld dat je bespaart, kun je gebruiken om je hypotheek af te lossen of andere financiële doelen te behalen. Maar wist je dat je, wanneer je voldoet aan bepaalde criteria, ook in aanmerking kunt komen voor een groene hypotheek? Een win-win voor zowel het milieu als je portemonnee!

Hoe kan ik mijn woning verduurzamen?

Om te beginnen, is het van belang dat je weet op welke manieren je jouw woning kunt verduurzamen. De keuze hangt vaak af van je budget, de locatie en persoonlijke voorkeuren. Deze 5 vormen van verduurzaming zien we het vaakst voorbijkomen:

  1. Zonnepanelen: voor het opwekken van je eigen schone energie en het minder afhankelijk te zijn van het elektriciteitsnet.
  2. Isolatie: om warmteverlies te verminderen en energie-efficiëntie te verhogen. Denk hierbij aan dak-, spouwmuur- en vloerisolatie.
  3. Warmtepompen: voor verwarming en koeling met een lage milieubelasting. Deze installaties halen warmte uit de buitenlucht, bodem of grondwater en gebruiken deze om je huis te verwarmen of te koelen.
  4. Energiezuinige apparaten en verlichting: vervang oude apparaten door energiezuinige modellen met een hoog energielabel en ruil je gloeilampen in voor ledverlichting.
  5. Groene daken en gevels: deze daken dragen bij aan isolatie en bevorderen de biodiversiteit.

Wat is een groene hypotheek?

Een groene hypotheek is een innovatieve financieringsoplossing die perfect past bij duurzaam wonen. Deze hypotheekvorm moedigt huiseigenaren aan om energiezuinige aanpassingen aan hun woning te doen. In ruil daarvoor biedt de geldverstrekker gunstige voorwaarden, zoals lagere rentetarieven, hogere leningslimieten en flexibele aflossingsopties.

Het verschil tussen bestaande woningen en nieuwbouw

Voor bestaande woningen ligt de nadruk op energiebesparende renovaties en het verbeteren van de energie-efficiëntie, met aandacht voor zaken zoals isolatie en zonnepanelen. Een gunstige EPC-score (energieprestatiecertificaat) is dan bijvoorbeeld belangrijk. Bij nieuwbouwwoningen is het ontwerp vaak al gericht op energie-efficiëntie. Ze voldoen dan aan de nieuwste bouwnormen en eisen voor duurzaamheid, zoals een uitstekende isolatie, energiezuinige verwarmings- en koelsystemen en het gebruik van duurzame energiebronnen.

Advies van een onafhankelijk adviseur

Overweeg je jouw woning te verduurzamen? Dan is het zeker de moeite waard om te onderzoeken of een groene hypotheek bij jou past. Onthoud wel dat de criteria voor groene hypotheken nogal kunnen variëren. Daarom is het raadzaam om bij verschillende hypotheekverstrekkers advies in te winnen. Of schakel een onafhankelijk financieel adviseur in. Wij helpen je met het vinden van de beste opties die naadloos aansluiten bij jouw specifieke behoeften.

Bij Vaes Finance staan we klaar om je te ondersteunen bij al je verduurzamingsvragen. Neem vandaag nog contact met ons op om een afspraak te maken met een van onze ervaren adviseurs.


Dutch Mortgage Specialist Dutch Mortgage Specialist