Hypotheek meeverhuizen naar een nieuwe woning

Verhuisplannen?! Wist je dat de mogelijkheid bestaat dat je jouw huidige lage rente misschien wel behoudt? Wanneer je als doorstromer gaat verhuizen, kan de verhuisregeling een belangrijke rol spelen bij het regelen van je financiering. In deze blog gaan we dieper in op hoe de verhuisregeling werkt, wanneer je hiervoor in aanmerking komt en welk voordeel het biedt.

Jouw hypotheek meeverhuizen naar een nieuwe woning? Dat kan met de verhuisregeling.

Wat is de verhuisregeling?

De verhuisregeling of meeneemregeling stelt doorstromers in staat om hun bestaande hypotheek mee te nemen naar een nieuwe woning. Dit betekent dat je de huidige voorwaarden, looptijd en rente van je hypotheek behoudt, zelfs wanneer je een nieuwbouwwoning koopt. Dit is vooral voordelig wanneer je momenteel profiteert van gunstige voorwaarden en een lage rente op je hypotheek.

Zo gaat de verhuisregeling in zijn werk

Als je een bestaande woning bezit en deze wilt verkopen omdat je een andere woning op het oog hebt, kom je mogelijk in aanmerking voor de verhuisregeling. Als je huidige hypotheekverstrekker een verhuisregeling aanbiedt, betekent dit dat je jouw huidige hypotheek kunt meenemen naar je nieuwe woning. Er zijn echter enkele voorwaarden waaraan je moet voldoen. Zo moet je voldoende inkomen hebben om de nieuwe hypotheeklasten te dragen en mag de waarde van de nieuwe woning niet veel hoger zijn dan de waarde van de oude woning. Is je nieuwe woning wel duurder, dan moet je een extra hypotheek afsluiten voor het resterende bedrag. Hiervoor gelden de actuele rentetarieven en voorwaarden.

In veel gevallen zal je hypotheekverstrekker een taxatie laten uitvoeren om de waarde van beide woningen te bepalen. Op basis daarvan wordt bepaald of je in aanmerking komt voor de verhuisregeling en of een nieuwe hypotheek nodig is. Het kan ook nodig zijn om je hypotheek aan te passen of te herfinancieren om eventuele overwaarde of restschuld te verrekenen.

Ben je van plan om een nieuwbouwwoning te kopen? Dan gelden er vaak specifieke regels met betrekking tot de verhuisregeling. Het proces kan iets anders zijn dan bij bestaande woningen. Het is raadzaam om daarvoor advies in te winnen bij een financieel adviseur.

Welke hypotheken komen in aanmerking voor de verhuisregeling?

Het gros van de hypotheken verhuis je probleemloos mee, maar niet alle hypotheken komen automatisch in aanmerking voor de meeneemregeling. Zo kan een hypotheek met een rentevaste periode die nog niet is verstreken, het meeverhuizen van je hypotheek belemmeren. In dergelijke gevallen zijn er extra kosten verbonden aan het vroegtijdig beëindigen van de huidige hypotheek.

Daarnaast hebben bepaalde hypotheekvormen, zoals een beleggingshypotheek of een spaarhypotheek, soms complexe protocollen met betrekking tot de verhuisregeling. Het is raadzaam om contact op te nemen met je hypotheekverstrekker of financieel adviseur om te bepalen of jouw huidige hypotheek in aanmerking komt voor de verhuisregeling.

Hypotheek wel of niet meeverhuizen?

Het meeverhuizen van je hypotheek is een handige regeling voor doorstromers die van plan zijn om te verhuizen naar een nieuwe woning. Vooral wanneer de rentekosten gedurende de (restant)looptijd lager zijn dan de nieuwe rentekosten en de restant looptijd.

Advies van een onafhankelijk adviseur

Overweeg je gebruik te maken van de meeneemregeling? Neem dan de tijd om je opties te verkennen en de voorwaarden van je huidige hypotheek te begrijpen. Raadpleeg een deskundige adviseur die je kan begeleiden bij het proces en je kan helpen om de beste beslissing te nemen op basis van jouw specifieke situatie.

Bij Vaes Finance staan we klaar om je te ondersteunen bij al je hypotheekvragen. Neem vandaag nog contact met ons op om een afspraak te maken met een van onze ervaren adviseurs. Samen onderzoeken we jouw voordeel en zorgen we ervoor dat je optimaal kunt profiteren van de verhuisregeling.

Dutch Mortgage Specialist Dutch Mortgage Specialist