Extra financiering dankzij gunstig energielabel

De opmars van een duurzame woningmarkt

In 2024 staat er een revolutie te wachten voor toekomstige huizenkopers, en in het bijzonder voor degenen met oog voor duurzaamheid. De maximale hypotheek wordt namelijk aanzienlijk verruimd op basis van het energielabel. Kopers van een woning met een gunstig energielabel worden beloond; kopers van huizen met een minder gunstig energielabel worden op hun beurt gestimuleerd om te verduurzamen. In deze blog lichten we de nieuwe leennormen toe.

Extra financiering dankzij gunstig energielabel

In het kort: hoe beter het energielabel, hoe meer je vanaf 1 januari 2024 kunt lenen voor de aankoop van een woning. Deze ontwikkelingen weerspiegelen de groeiende erkenning van duurzaamheid in de vastgoedmarkt én belonen kopers die bewust investeren in energiezuinige, milieuvriendelijke woningen. Voor hun toekomst betekent dit een grotere koopkracht, maar ook de mogelijkheid om actief bij te dragen aan een groenere toekomst.

Een gunstig energielabel loont meer dan ooit tevoren

Vanaf energielabel D komen woningen in aanmerking voor deze nieuwe leennormen. Het bedrag dat boven op de standaardnorm kan worden geleend, bedraagt dan €5000. Maar vooral voor nieuwbouw is er goed nieuws: het extra bedrag dat zij extra kunnen lenen kan oplopen tot maar liefst €50.000.


EnergielabelExtra financiering*
E, F, G€ 0
C, D€ 5.000
A, B€ 10.000
A+, A++€ 20.000
A+++€ 30.000
A++++€ 40.000
A++++ (nul-op-de-meter)€ 50.000

Meer lenen voor het verduurzamen van je woning? Dat kan.

Dankzij de nieuwe leennormen hebben kopers van woningen met een minder gunstig energielabel de mogelijkheid om aanzienlijk meer te lenen, mits ze dat bedrag investeren in het verduurzamen van de woning. Dat bedrag kan oplopen tot €20.000 en wordt in een bouwdepot gestort. Hiermee kunnen uitsluitend verduurzamingsmaatregelen worden gefinancierd, zoals zonnepanelen, een warmtepomp of andere geavanceerde isolatiesystemen. Een snelle rekensom laat zien dat je voor een woning met energielabel E, F of G, evenveel kunt lenen als voor een woning met energielabel A+ of A++.


EnergielabelExtra financiering*
E, F, G€ 20.000
C, D€ 15.000
A, B€ 10.000
A+, A++€ 10.000
A+++€ 10.000
A++++€ 0
A+++ (nul-op-de-meter)€ 0
Woningen zonder energielabel€ 10.000



*De genoemde bedragen zijn alleen van toepassing bij maximale financiering op het inkomen. 

De relatie tussen jouw financiering en duurzaamheid

De tijd dat woningen en de financiering ervan uitsluitend beoordeeld werden op basis van grootte, locatie en bouwkundige staat ligt achter ons. Verduurzamen is belangrijker dan ooit – het energielabel fungeert vanaf 2024 dan ook als maatstaf voor duurzaamheid, waarbij woningen met hogere labels meer financiële steun krijgen. In de praktijk zal dit de vraag naar duurzame nieuwbouwwoningen stimuleren. Bovendien zet het eigenaren van bestaande woningen aan tot investeren in energie- en milieubesparende verbeteringen.


Advies van een onafhankelijk adviseur

Meer informatie ontvangen of benieuwd wat Vaes Finance voor jou en jouw specifieke situatie kan betekenen? We staan klaar om je te ondersteunen bij al je vragen rondom de financiering van je toekomstige thuis. Neem vandaag nog contact met ons op om een afspraak te maken met een van onze ervaren adviseurs!


Dutch Mortgage Specialist Dutch Mortgage Specialist